Murighiol
Localitate situată la 38 km de Tulcea, între țărmul de est al Lacului Razim și malul drept al brațului Sfântu Gheorghe. "Murighiol" (Murî-Göl) înseamnă "lacul furnicilor" în turcește. În hărțile mai vechi apare ca o localitate a provinciei Scythia sub denumirea de "Salmorus"(Sararia).
Murighiolul, localitate cu o istorie bogată, care vine încă din antichitate, când actuala vatră a satului era port la Marea Neagra, dar și la vechiul Danubiu, beneficiază de câteva atuuri pe care le au doar câteva localități românesti. În vecinătatea satului se deschide împărăția apelor din Delta Dunării. Lacurile Razelm și Murighiol mărginesc localitatea, iar prin multitudinea de canale se poate pătrunde în zone dintre cele mai sălbatice și pitoresti din Rezervația Biosferei Delta Dunării. Pe lângă peisajul luxuriant specific ținuturilor dintre ape, ce constituie o atracție irezistibilă pentru iubitorii de natură, Murighiolul are avantajul că este accesibil turiștilor ce nu au suficient timp la dispoziție pentru vacanță.
Obiective turistice
În zonă sunt mai multe obiective ce nu trebuiesc ratate astea fiind :
Situl arheologic Halmyris - Situat la aproximativ 2,5 km est de comuna Murighiol și aproximativ 3 km de Dunăvățul de Jos.
- getică (sec. IV - I î.Hr.), când a primit numele grecesc Halmyris;
- romana timpurie (sec. I - III d.Hr.), când a fost construită prima fortificație din piatră, stație a flotei dunărene Classis Flavia Moesica, zid de apărare masiv, cu turnuri și porți, băi romane etc.;
- romana târzie (sec. IV - VII d.Hr.), de când se păstrează spectaculoase monumente de arhitectură militară, civilă și religioasă, remarcabilă fiind bazilica episcopală paleocreștină în cripta căreia au fost descoperite rămășitele primilor martiri dobrogeni: Epictet si Astion.
Săpăturile arheologice din anul 1981 au demonstrat existența unei continuitati de viata din secolul VI I.e.n. până în secolul VI e.n. Începând cu secolul II, pe acest loc se construiește un castru militar care de la sfârșitul secolului III se va transforma într-un important oras înconjurat cu ziduri de aparare, cu 15 tunuri și două porți. Un număr de peste 10 inscripții atestă existența în apropierea castrului a unui sat al corăbierilor (Vicus Classicorum) și a unei importante necropole romane timpurii. În centrul orașului exista o clădire monumentală, probabil reședința comandamentului.
La începutul secolului VII datorită atacurilor avare și slave, viața se stinge treptat în acest post avansat al Imperiului Roman.
Manastirea Halmyris - se află la o distanță de aproximativ 2 km de la ieșirea din localitatea Murighiol, pe drumul pietruit înspre Dunăvățu de Jos, imediat după ruinele cetății Halmyris. Hramul Mânăstirii, Sfinții Mucenici Epictet și Astion (cele mai vechi Sfinte Moaște descoperite la noi în țară, anul 280 d. Hr) se sărbătorește la data de 8 iulie. Cel de-al doilea hram, Sfinții Montanus Preotul și soția sa Maxima se sărbătorește în data de 26 martie.
În prezent, mânăstirea se află în construcție, chiliile fiind finalizate. Ca proiect, biserica urmează să atingă o înălțime de 37 metri și va fi prevăzută cu 5 turle. Ca elemente de noutate: demisolul din piatra (la ora actuala finalizat), turlele bisericii pe spate (nu in fata, asa cum suntem obisnuiti), portrete ale unor personalități bisericești pe pereții exterior .
Complexul lagunar Razim – Sinoe - deasemenea o componentă a rezervatiei, este situat în sudul Deltei Dunării și ocupă o suprafață totală de cca 1145 km2 din care suprafața lacurilor este de 863 km2. Cea mai mare parte a complexului o constituie zona depresionară, initial ocupată de apele maritime și care a fost segmentată ulterior prin formare de cordoane și grinduri.
La formarea complexului, de peste 1000 de ani, au contribuit atât Dunărea cu depunerile de aluviuni, cât și deplasarea treptată spre est a traseului curenților litorali, pe măsura avansării Deltei. Aceste procese au scos de sub acțiunea directă a mării, tărmul vechiului golf Halmyris și au creat condiții favorabile formării unor noi țărmuri ce au închis complexul Razim - Sinoe. Formarea propriu-zisă a lacurilor a început cu izolarea parțială a lacului Zmeica și lacului Golovița de lacul Grindul Lupilor și totala a lacurilor Tuzla, Nuntasi de Gridul Saele.
Într-o etapă următoare s-a format grindul Chituc care a izolat partea sudică a lacului Sinoe. În etapa finală s-a definitivat izolarea de mare a complexului prin formarea cordonului litoral dintre grindul Chituc și grindul Perișor.
În ultimele decenii complexul a suferit transformări foarte mari datorită acțiunii umane. După lucrările hidrotehnice realizate după 1970 complexul lagunar a fost transformat în două unități:
- Unitatea Razim formată din lacurile Razim, Golovița, Zmeica și Babadag cu cele două lacuri componente Tauc și Topraichioi care a fost izolată de influența mării și transformată în rezervor de apă dulce pentru alimentarea sistemelor de irigație amenajate în jurul complexului. Cel mai important lac, Lacul Razim are o suprafață de 415 km2 și o adâncime de maxim 2,8 m. Laguna Razim este legată cu brațul Sfântu Gheorghe prin canalele Dranov și Dunăvăț de unde primește un aport fluvial provenit din Dunăre.
-Unitatea Sinoe formată din lacurile Sinoe, Nuntași și Tuzla care își păstrează legătura cu Marea Neagră printr-un stavilar. Lacul Sinoe are o suprafață de 135 km2 și o adâncime de maxim 1,6 metri.
În perimetrul complexului se găsesc și câteva insule, dintre care cele mai importante sunt insula Popina, insula Bisericuța și insula Grădiștea.
Insula Popina (98 ha) este situată în nordul lacului Razelm, în apropierea amenajărilor piscicole Iazurile și Sarinasuf și a localității Iazurile. De natură calcaroasă, are o suprafață de cca 98 ha și o înălțime maximă de 47 m. În perioada 1948-1994, Insula Popina a fost rezervație naturală, după 1994 devenind zonă strict protejată din Rezervația Biosferei Delta Dunării. Insula, fiind izolată de continent, a putut conserva numeroase specii de plante ierboase specifice stepei dobrogene, caracteristice zonelor stepice, constituind locul de cuibărire a unor păsări dar și habitatul unor reptile și insecte, unele dintre ele destul de periculoase. Aici se întâlnește planta endemică Ornithogalum oreoides precum și una dintre cele mai veninoase specii de păianjen, numit și văduva neagră.
Insula Popina este singurul loc din țara unde găsim lacusta Isophya dobrogensis. În zonele stâncoase de țărm se pot întâlni exemplare de șarpe de apă iar în zonele argiloase câteva perechi de califar alb.
Lacurile Sărătura (75 ha) - rezervație naturală (zoologică), este situată între localitățile Murighiol si Plopu, Lacul Sărătura I - 15 ha, Lacul Sărătura II - 4 ha, Lacul Sărătura III - 56 ha; adâncimea maximă fiind între 0,45-1,12 m, în care există depozite de nămoluri negre sapropelice cu calități terapeutice. Lacul Sărătura I, cu o mineralizare medie de 6,7 g/l, prezintă interes terapeutic. Lacul Sărătura III (Lacul Sărat) este declarat rezervație naturală de interes biologic.
Apele lacurilor Sărătura sunt puternic salinizate de tip cloruro-sulfatic (de unde și denumirea lacului), fiind caracterizate prin marea diversitate a zooplanctonului și fitoplanctonului. Hrana abundentă și variata dar și faptul ca acest lac îngheață greu datorită concentrației ridicate în săruri, face ca Lacul Sărături să cunoască o abundență de păsări tot timpul anului. Aici cuibăresc specii de pescăruși, chira de baltă, piciorongul, rata cu ciuf și prundărașul de sărătură. Lacul Sărături este singurul loc unde se găsesc cele două specii de lebede de vară (Cygnus olor) și lebede de iarnă (Cygnus cygnus) împreună. Tot aici există depozite de nămoluri negre sapropelice cu calități terapeutice.
Lacul Dranov (2170 ha și un volum de 21,7 mil. mc.) este localizat lângă lacul Razelm (Razim): de la Murighiol pe brațul Sf. Gheorghe până la km.45, apoi la dreapta pe canalul Dranov, care duce direct pe lacul Dranov. De la Murighiol, cu mașina până în localitatea Plopul, apoi cu barca pe: Canalul Lipovenilor - Canalul Dunăvăț - Canalul Mustaca, pe marginea incintei Holbina, spre Canalul Dranov și Lacul Dranov. Aici se găsesc specii de pești precum: crap, somn, șalău, biban, caras, roșioară, etc. Lacul este în administrare privată, este permis pescuitul contrataxă. Lacul Dranov și canalele adiacente, ofera peisaje deosebite.
Refugiul Uzlina - Rezervatie naturala (zoologica). Găzduiește una dintre cele mai mari colonii de Ardeide. Aceasta reprezintă un loc de popas important pentru păsările migratoare și de cuibărit pentru califarul alb. Primăvara, se pot întâlni păsări de mlaștină, păsări de pădure: privighetoarea roșcată, etc.
Pe lângă toate frumusețile ce pot fi vizitate în preajma Murighiolului , în mijlocul verii , pe 7 iulie mai exact , sunt sărbătoriți Sfinții Epictet și Astion . Aceștia sunt cei mai vechi martiri din țara noastră, atestați de izvoarele aghiografice. Ei au pătimit în anul 290, ca urmare a persecuției lui Dioclețian (284-305). Sfinții Epictet și Astion au primit moartea martirică în cetatea Halmyris, vechea cetate creștină așezată pe malurile Dunării ce se numea în antichitate "Almyra“. Sfântul Epictet era originar din părțile Răsăritului. A primit harul preoției și s-a învrednicit de darul vindecării orbilor, ologilor și a celor demonizați. Sfântul Astion era nepotul senatorului roman Iulian. Se convertește la creștinism în urma întâlnirii cu preotul Epictet și împreună cu acesta ajunge în cetatea Halmyris. Mai târziu și tânărul Astion se învrednicește de darul facerii de minuni, tămăduind un îndrăcit și făcând sănătos pe un om ce căzuse de la înălțime si rămăsese aproape mort.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu