Delta Dunării ,
" împărăția apelor " și a pământurilor plămădite de ape, este plină de poezie. Apele mării și-au restrâns domeniul și s-a arătat uscatul, un pământ tânăr, clădit sub ochii noștri din rocile fărâmițate ale munților și din solul fertil al câmpiilor, cu dăruire împrospătat de bătrânul Istru, cum numeau anticii Dunărea din părțile noastre ( partea occidentală a Dunării se numea Danubiu ). Se dă o luptă neîncetată între apă și uscat, din care uscatul iese mereu biruitor. Marea se retrage în timp ce uscatul ia forma unor degete de-a lungul cărora apele fluviului înaintează spre est. Bogățiile naturale ale deltei : pământul și apa, flora și fauna sunt de fapt componentele economice dar și turistice ale teritoriului și peisajului geografic originar.
Măiastră împletitură de apă și uscat, delta apare primăvara ca o îmbrăcăminte țesută miraculos din galbenul apelor încărcate de povara aluviunilor și din verdele stufului, zămislire a mâlului. Stufurile înalte și zvelte se pleacă încet la adierea vântului iar sumedenie de păsări cu formele, dimensiunile și culorile cele mai variate plutesc dincolo de ele în văzduh. Ca într-un imens laborator geologic și biologic , se naște pământul iar viața își caută noi căi de afirmare. Luând cele mai diferite asecte, viața clocotește în adâncul apelor, la suprafață și în aer dar totul este calm și tăcut, ca la un început de lume .
Componentele turistice includ tot ce cuprinde acest teritoriu ca elementele geomorfologice, hidrologice și biologice. Nesfârșitele păduri de sălcii și de plopi, desișurile de trestii și de papură împreună cu cele ale altor plante acvatice mijlocesc ascunzișurile de nepătruns ale păsărilor, care , aproape toate , se hrănesc cu pești și felurite vietăți ale apelor. Viețuitoarele fluviului și ale mării își dau întâlnire iar păsările își găsesc hrana și căldura cuibului.
Literații au descris și cântat locurile și oamenii deltei ; au redat în cuvinte măiastre albul curat al florilor de nufăr pe fondul strălucitor al apelor limpezi, sau schimbarea de-a lungul unui an a înfățișării stufului ; au prezentat în culori vii figura pescarului în lupta cu natura, căreia îi smulge bogățiile.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu