Se poate ajunge în 3 moduri în acest sat : prima metodă ar fi pe apă cu ajutorul pasagerului spre Periprava, acesta având 3 curse regulate pe săptămână . Este prima oprire a vaporului din cursa spre Periprava și cam 30 de minute durează.
A doua modalitate este cu prin intermediul mașinii. Pentru a putea ajunge cu mașina în sat se trece cu bacul de la Tulcea spre Tudor Vladimirescu și apoi pe drumul spre Chilia se ajunge în Pătlăgeanca. Drumul este în mare parte paralel cu Dunărea, practic este un dig și starea lui nu e cea bună .
Și a treia modalitate, însă nu și cea din urmă , este prin intermediul unei bărci particulare. Este cea mai rapidă alternativă din toate, în aproximativ 5 – 10 minute sunteți acolo. Bărci pot fi găsite foarte ușor din Tulcea .
Satul e unul de pescari, sărăcăcios unde tehnologia nu prea și-a făcut loc. Ete situat la granița cu Ucraina, acolo unde Dunărea se desparte în două brațe – Chilia și Tulcea . Pensiuni , hoteluri sau cabane nu se găsesc aici însă oamenii sunt foarte primitori și te poți caza la casele lor. Pentru cei care doresc să stea în mijlocul naturii și să se împrietenească cu țânțarii ce sunt din abundență o pot face pe malul Dunării unde sunt destule sălcii la umbra cărora e foarte bine. Deasemenea și pădurea de plopi e bun loc de campare ,mai ales dacă sunteți pregătiți pentru pescuit .
În centrul satului, pe malul apei, se află biserica ortodoxă , o biserică mică , care în mare parte din timp e închisă . Ea este închisă datorită puținilor oameni ce se mai află în sat, iar preotul mai vine pe aici cu prilejul unor sărbători mai importante .
În capătul satului, pe drumul spre Ceatalchioi, comuna de care aparține satul , se află biserica lipovenească. Tot aici se află și cimitirul comunităților rușilor-lipoveni și a ucrainenilor din sat, unde crucile mormintelor abia se mai zăresc de stufăriș . Comunitatea ucrainenilor și a rușilor-lipoveni îi numeri pe degetele de la mâini . Biserica aflată într-o casă tradițională este și ea mai mereu încuiată. Preotul vine din când în când , iar ziua în care este plină, e pe 14 octombrie, la hramul bisericii. atunci când lipovenii sărbătoresc timp de trei zile Ziua Peștelui.
Așadar pentru împătimiții de pescuit este un loc foarte bun, deoarece se poate merge în multe direcții de aici și sunt multe locuri de campare . Apropierea de Tulcea și posibilitatea de a ajunge cu mașina e un alt atu . Poate ca pe viitor se va dezvolta și turismul în zonă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu