Proțapul din crap este o specialitate din Delta Dunării, dar se poate face și acasă fără prea multe bătăi de cap. Ingredientele necesare sunt următoarele :
• Crap: 1 crap 3 kg
• Unt: 50 gr
• Vin alb: 500 ml
• Ulei: 100 ml
• Sare: după gust
• Boia iute: după gust
• Piper: după gust
• Ceapă : 500 gr
• Cartofi: 2 kg
• Ardei gras: 5 buc
• Usturoi: 1 căpățână
• Morcovi: 5 buc
• Ceapă verde: 500 gr
• Mărar: 1 legătură
• Pătrunjel: 1 legătură
• Roșii: 1 kg
Crapul nu se curăţă de solzi: se taie pe spate, prin mijloc, începând de la cap şi continuând pe lângă aripioarele dorsale spre coadă – coastele se desprind chiar de lângă coloana vertebrală.
Apoi se scot maţele şi branhiile, se spală, se scurge peștele și unsă o tavă mare cu unt după care se curăţă cartofii, se taie în jumătate și se aşează peştele cu solzii în jos, cu cartofii împrejur.
Se sărează, se pune piper după care se garniseşte peştele cu felii de roşii, ardei gras, morcov, ceapă, o parte din zarzavaturi se pun pe lângă cartofi, în zeamă, să se facă sos și se stropeşte cu ulei şi vin.
După toate acestea se bagă la cuptor potrivit de încins – focul mic face carnea bună – 30 de minute sau mai mult, până intră furculiţa uşor în carne, stropind din când în când, să nu se ardă, cu zeama din tavă.
La final după ce se scoate din cuptor, se presară cu verdeţuri tocate .Se recomandă a fi servit cald alături de un pahar de vin alb .
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu