30 iulie

Farmecul Deltei (Partea 3)

Peisaje în timpul anului

               De-a lungul unui an, înfățișarea deltei se schimbă după anotimp.



Primăvara  - este o explozie de viață, tot ce este viu reclamându-și dreptul de a trăi. După trecerea iernii, deșteptarea naturii răscolește o goană a vietăților, unele după altele, către adăpost și hrană. Păsările sosite de pe alte meleaguri la vechile cuiburi, își plimbă pe bălți mozaicul de culori ale penajului .



Vara  -  o vegetație luxuriantă se avântă din păienjenișul de canaluri spre lacurile cu apă adâncă și limpede. Oglinda apelor stătătoare se acoperă cu flori de nufăr. Diminețile cu cer senin sunt uneori  încețoșate de aburii formați prin încălzirea bruscă a suprafeței apelor.



Toamna  -  ia naștere o adevărată simfonie a culorilor : frunzele capătă felurite nuanțe de rosu, portocaliu, galben și verde; lacurile completează paleta cu albastru, indigo și violet. Știuca și bibanul "mușcă la undiță" iar cârdurile de rațe și de gâște sălbatice hălăduiesc în voie pe ghioluri și canaluri. Pe grinduri se coc gutui parfumate și dovleci gigantici.



Iarna  -  e o îngrămădire de zăpadă și gheață de un alburiu cenușiu în care pâlcurile de sălcii desfrunzite se văd împrăștiate la depărtări în aparență mari. Întinderile de stuf se relevă prin galbenul stins al tulpinilor, cu pămătufurile bătând în cafeniu, ca niște nesfârșite lanuri de grâu dat în pârgă . Peștii au coborât la adâncime, în ape ceva mai puțin reci. Mamiferele se retrag în scorburi și vizuini pentru odihna mai mult sau mai puțin profundă a hibernării, întreruptă numai când se îmblânzește vremea. Numeroase păsări care au cuibărit în deltă au plecat de mult ; altele se aciuează mai ales pe țărmul mării și pe lagunele de la sudul deltei. Canalurile și ghiolurile au valurile împietrite de suflul gerului.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu