31 ianuarie

Strania tragedie de la gurile Dunării. Nobili ruşi, pe un iaht plin cu aur, găsiţi morţi după eşuarea în condiţii misterioase.(PARTEA a II a)

             Cel mai în vârstă dintre Falz Fein încă avea pistolul în mână când corpul său a fost descoperit iar dacă cei din grup s-au sinucis sau au fost ucişi este o întrebare care rămâne fără răspuns. Autorităţile române ajutate de prieteni ruşi ai celor două familii investighează cazul. Cum şi-au găsit familiile moartea probabil că nu se va şti niciodată. Totuşi, bani şi lucruri de valoare lipseau atunci când averea pe care refugiaţii o încărcaseră la bord a fost verificata iar României i s-a cerut să încerce să le recupereze“. De soarta familiei de colonişti germani s-au interesat însuşi Regele Ferdinand şi Regina Maria. De unde această preocupare? „Atunci când Familia Regală a fost exilată şi capitala mutată la Iaşi, Regelui şi Reginei le-a fost oferită ospitalitatea minunatei case a familiei Falz Fein, dincolo de graniţa cu Basarabia. Familia Falz Fein aparţinea unei vechi familii de colonişti germani menoniţi care s-au stabilit în provincia Kherson la invitaţia Guvernului Rus.”, notează Florin Chiriac.

Refugiaţii s-au sinucis 
             În arhiva Consiliului Local Sfântu Gheorghe, în actele de stare civilă, apare faptul că cei opt pasageri ai navei s-au sinucis, dar nu există detalii clare ale unui asemenea act. Florin Chiriac a găsit actul de deces eliberat pentru Boris Falz Fein. Iată ce conţine el: „Boris Flanz Fain Act de Moarte 16 Din anul una mie nouă sute douazece luna februarie ziua zece ora opt dimineaţa. În ziua de nouă ale prezentei luni la ora douasprezece amiaza a încetat din veaţă refugiatu Boris Flanz Fain din oraşul Odesa sau Scadoschi Rusia în etate de ani treizeci de profesiune propetar. Moartea prin sinucidere în urmatoarele împrejurări. Venind din largu Marii Negre cu iactu Ostara au fost naufragiat la Mila una de la comuna Sfântu Gheorghe Judetul Tulcia şi care mormantaria sa facut în cimitiru comunei Sfântu Gheorghe. Aceasta declaraţie ne a fost făcuta de locuitori Iacob Sidorencu de ani treizeci şi cinci de profesiunie pescar domiciliat în comuna Sfântu Gheorghe Judetul Tulcia şi de martoru Gheorghe Balac de ani patru zeci şi cinci de profesiunie pescar domiciliat în comuna Sfântu Gheorghe Judetul Tulcia ear după ce li sa citit acest act l au semnat cel dintâi martor propiu ear cel de al doilea prin punere de deget declarând că nu ştie carte în preună cu noi Costea T. Ignat Primar şi ofiţer al stări civile al comunei Sfântu Gheorghe Judeţul Tulcia“. În cimitirul din localitate există în prezent o placă ridicată în memoria victimelor de pe Ostara, în locul unde se crede că îşi dorm somnul de veci.
            Monumentul a fost pus de către Sergiu Skadovschi , fratele Mariei Falz-Fein, una dintre victime. Pe placa memorială stă scris: „Aici sunt înmormântate jertfele eşuării yachtului „Ostara”. Şi sunt înşiruite mai multe nume: Boris Falz Fein - 1887, Maria Falz Fein -1898, Iurii Skadowskii -1896, Galina Skadowskaia -1891, Fiica -1908, Olga Skadowskaia -1902 şi Elisabeta Skadowskaia -1904. Din vas nu a mai rămas nimic. Fiind construit din lemn, el a putrezit în apă. Singurul martor mut al tragediei este chila din plumb care este adânc îngropată în nisip.

Sursa informațiilor : Florin Chiriac

Placă în amintirea morților de pe yachtul Ostara


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu