07 decembrie

Egreta mare



              Egreta mare este o pasăre specifică sud-estului Europei și bazinului mediteranean. În România, egreta mare se întâlnește foarte des în Delta Dunării și foarte rar prin apropierea bălților din interiorul țării, însă în ultimii ani s-a observat că apare într-un număr din ce în ce mai mare și în Transilvania. Este o specie protejată prin lege, acest lucru fiind din cauza vânării lor excesive pentru penele ornamentale dar și datorită schimbării habitaclului .



             Precum ceilalți reprezentanți ai familiei stârcilor, egreta mare este regăsită în zonele umede , în apropierea apelor puţin adânci, bogate în stuf şi vegetaţie hidrofilă. marginile lacurilor, canalele , mlaștinile, iazurile și heleșteele, dar și în habitate uscate, unde de regulă se hrănește cu șoareci, broaște, insecte pe care le omoară cu ciocul ei subțire .






             Cuibărește fie solitar, fie în colonii variabile ca număr de perechi clocitoare. Poate forma colonii mixte cu alte specii, precum: stârcul cenușiu, stârcul roșu și altele . Locurile preferate pentru cuibărit sunt stufărișurile, în zone retrase și liniștite,ferite de prezența omului unde femela depune în luna aprilie până la 4 ouă albăstruie. Perioada de incubație este de 27 de zile iar clocitul este făcut de ambii parteneri, atât de femelă cât și de mascul .
_________________________________________________________________________________

ŞTIAŢI CĂ… numărul acestor păsări a scăzut mult din cauza vânării intense pentru comercializarea frumoaselor egrete?
_________________________________________________________________________________

            Ca și dimensiuni egreta mare este o pasăre superioara egretei mici, având în jur de 90 cm talia. Forma corpului este caracteristică stârcilor cu gât lung. Ciocul este negricios în perioada de reproducere și cuibărit ca apoi sa devină galben-portocaliu, iar penele, gâtul și picioarele sunt foarte lungi . Lungimea corpului este de 85-100 cm, deschiderea aripilor de 1,5 - 1,7 m iar greutatea de 1 - 1,5 kg.
            Picioarele sunt în întregime negricioase, inclusiv degetele. Penajul se caracterizează printr-un colorit alb în totalitate. În perioada nupțială prezintă câteva pene ornamentale lungi pe spate, care îi creează un aspect foarte plăcut.


          Egreta mare este o specie ce se adaptează cu greu prezenței omului.  Migreaza toamna către zonele mediteranene, dar unele exemplare rămân în România în iernile blânde. În perioada de migrație se adună în grupuri, mai ales în zonele unde există pește din abundență (heleștee piscicole de unde se recoltează peștele) sau alte tipuri de hrană .


96e840fa3e0e988

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu